BULGUR KİTAPLARI

Yayın Yılı: 2006 yılı 265 sayfa
Kitap Adı: Bulgur Yemekleri
Yazar: Dr. Sibel Özilgen
Sayfa: 265
Yayınevi: Alfa Yayıncılık

2009 yılı 138 sayfa
Yayın Tarihi: Eylül 2012 178 SAYFA
Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce… İnsanoğlunun ilk mahsulüdür buğday… Avcı-toplayıcılıktan üreticiliğe geçişin simgesi... Atalarımızın günümüze hediye ettiği ilk besin...
İlk başlarda kaynatılıp, tüketilebilen bir besin olarak evlerde pişirilen buğday zamanla ihtiyaca yönelik olarak öğütülmeye başlar. İlk ne zaman, nerde ve nasıl öğütüldü bilinmez ama efsaneye göre Nemrut’un bilenen tek hayrıdır, bulgur! Ve bugün evlerimizde bulgur varsa, radyonun sayesindedir. Ve Dünyanın neresine giderseniz gidin bulgurdur, ismi değişmez! Yoldaşı yoğurt gibi...
Duru Bulgur tarafından yayınlanan, Dyt. Seçil Kenar tarafından hazırlanan Tarihinden Tarifine Bulgur kitabı, buğdayın, bulgurun tarihini ve üretim şekillerini, bulgur ve sağlık ilişkisini anlatırken bir yandan da Türk ve Dünya mutfağından hazırlanmış birbirinden leziz tariflerle de damaklara hitap ediyor...
Yazar hakkında: 21.08.1980 Edirne doğumlu Dyt. Seçil Kenar, 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyet bölümünü bitirdi. 2003 yılında Memorial Hastanesi klinik diyetisyeni 2005-2008 yılları arasında ise Memorial Hastanesi diyet hizmetleri yöneticisi olarak görev aldı. Mart 2008’den itibaren Nişantaşı’nda Dengeli Yaşam Tarzı (DYT) adında ki beslenme –diyet danışmanlığı merkezinin yöneticiliğini yapmaktadır. 2010 yılında aldığı eğitimleri tamamlayan Kenar, New York Business Training Institute (NYBTI) Türkiye Yaşam Koçu Eğitmeni ünvanını almıştır. Yaşam Koçu konusunda bireysel koçluk hizmetleri, kurumsal koçluk hizmetleri verirken aynı zamanda yaşam koçluğu eğitimleri de düzenlemektedir.

Sayfa Sayısı: 200 Baskı Yılı: 2013
"Bulgurcu Teyze" Nursen Doğan hazırladı, Refika'nın Mutfağı'nda pişti, Boyut yayınladı. Birbirinden lezzetli bulgur tariflerinin yer aldığı "Bulgurun Halleri" isimli çalışma çıktı!
Nursen Doğan'ın gazetede Refika Birgül'ün bir yazısını okuduktan sonra gönderdiği kutlama mesajıyla başlayan bulgur macerası "imece usulü çalışma"nın bir ürünü. Nam-ı diğer Bulgurcu Teyze Nursen Doğan'ın yıllardır biriktirdiği, hayal ettiği tarifler; geçmiş ile modernin birleştiği Refika'nın Mutfağı'nda pişti, en doğal haliyle fotoğrafları çekildi ve sonunda tüm bu yolculuk; içinde köftesinden pilavına, dolmasından tatlısına kadar ana malzemesi bulgur olan 110 adet tarifin bulunduğu tam 200 sayfalık bir kitap haline büründü.
Bulgurun Halleri, Nursen Doğan'ın doğal dil ve anlayışından uzaklaşmadan, onun önderliğinde ilerlenerek hazırlandı. Tarifler tamamen Nursen Doğan'ın eseri, onun uzun yıllar içerisinde oluşturduğu damak yapısının ürünü. Refika'nın Mutfağı ise yemeklerin sunumu, reçetelerin yazılması, oranların kesin ve net olması gibi konularda yardımcı olarak bu keyifli eseri şekillendiren, yavaş yavaş pişiren kap oldu. Refika'nın da dokunuşuyla, ortaya geleneksel olanın modernle harmanlandığı bu lezzetli çalışma çıktı. Baş döndüren lezzetiyle birlikte bulgurla keyifli bir yolculuğa davetlisiniz...
(Tanıtım Bülteninden)
2016 yılı 72 sayfa
Bulgur sağlıktır, şifadır, bolluk berekettir, çocukluğumun bereketli sofralarının vazgeçilmezidir. Bulgur candır. Bu kitaptaki geleneksel bulgur tariflerimi yazarken asıllarına sadık kalmaya mümkün olduğunca özen gösterdim. Aile büyüklerimiz küçüklere yazılı olarak yemek tariflerini vermedikleri için tarifleri herkes göz kararı ve kafasına göre yapar genelde. Eğer sürç-ü lisan ettiysem veya unuttuğum şeyler varsa şimdiden özür dilerim ailemden. Aile yadigarı ve benim için çok değerli bulgur tariflerimizi bu kitapta toplamaktan ve sizlerle paylaşmaktan dolayı çok mutluyum. Ayrıca yıllar içerisinde kendi yaptığım yemek tarifleri de uzun yıllar yurtdışında yaşamış olmamdan dolayı ortaya çıkmış modern bulgur tariflerinin bu kitaba ayrı bir renk ve tazelik kattığına inanıyorum. Besleyici ve sağlıklı bir tahıl olan bulgurun dünyadaki sağlıklı yemek ve beslenme trendleri içerisinde hak ettiği yeri almaya başladığını görmek ayrı bir mutluluk benim için. Bu kitaptaki bulgur tariflerinin sofralarınıza güzel renkler, lezzetler ve sevdiklerinizle paylaşacağınız mutlu anlar, bolluk ve bereket getirmesi dileklerimle... Şimdiden afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder